Truano
Poptat lekci

Vysvědčení je s námi už 250 let

A nemělo žádné známky! Bylo pouze slovní. 😲

Monika Hirschová • 12.1.2024

Věděli jste, že před téměř 250 lety se vysvědčení ještě nerozdávalo každé pololetí, ale jen jednou, na konci šestileté školní docházky. A nemělo žádné známky! Bylo pouze slovní. 😲

První vysvědčení bez známek se datují kolem roku 1774. Žáci dostávali vysvědčení až na konci své školní cesty, kdy jim bylo dvanáct let.

Od roku 1870 se začaly vydávat tzv. školní zprávy, které informovaly o průběžných výsledcích žáků. Docházka se hodnotila na stupnici velmi pilná, pilná nebo řídká. A prospěch měl škálu od velmi dobrého až po slabý. To byl pořádný kousek práce pro učitele!

Teprve kolem roku 1850 vysvědčení dostalo podobu, kterou známe dnes, s klasifikací jako prospěl s vyznamenáním, prospěl a neprospěl. A kdo by řekl, že v té době existovalo dokonce osm různých známek!

Následovala sedmistupňová klasifikace pro gymnázia a ke konci 19. století se vrátila pětistupňová klasifikace, kterou známe dnes. Nezůstala ale dlouho. Během nacistické okupace v době protektorátu bylo známek dokonce šest! Po druhé světové válce se školství vrátilo zpět k pěti známkám.

A teď, když víte trochu víc o historii vysvědčení, máte možnost vyžehlit si to své na poslední chvíli! 😉

Pokud potřebujete trochu pomoci, jsme tady pro vás. Rezervujte si online lekci na doučování a my zajistíme, aby bylo vaše vysvědčení co nejlepší! 📚🌟

Nejste v tom sami!

Češtinu doučí

-

Matiku doučí

-