Truano
Poptat lekci

Připravte se na třídní schůzky

Tereza Maturová • 7.8.2023

Třídní schůzky nemusí znamenat pro všechny rodiče, studenty nebo učitele zrovna nejpříjemnější záležitost. Příprava na třídní schůzku je důležitá, aby rodič mohl získat co nejvíce informací o prospěchu a chování svého dítěte a zároveň se vyhnul momentu nepříjemného překvapení. Připravili jsme si pro Vás několik tipů, jak se na schůzky co nejlépe připravit.

  1. Komunikace s dítětem: Mluvte s dítětem o jeho prospěchu a známkách pravidelně, abyste nebyli zaskočeni při třídní schůzce.
  2. Proaktivní přístup: Zeptejte se dítěte, zda by Vám chtělo sdělit něco ještě před odchodem na třídní schůzku, což Vám umožní lépe se připravit.
  3. Znalost učiva: Seznamte se s aktuálním učivem, kterému se Vaše dítě věnuje, aby Vaše otázky mohly být co nejkonkrétnější.
  4. Příprava otázek: Před schůzkou si připravte otázky týkající se pokroků v učivu, chování dítěte a případných konkrétních obav.
  5. Podpora dítěte: Ubezpečte dítě, že případné problémy vyřešíte společně.
  6. Individuální schůzka s učitelem: Domluvte si osobní setkání s učitelem, kde budete moci projednat osobní záležitosti bez přítomnosti ostatních rodičů.
  7. Otevřenost ke zpětné vazbě: Buďte připraveni přijmout informace o prospěchu a chování Vašeho dítěte a mějte na paměti, že hlavním cílem je podpořit jeho zlepšení.
  8. Uklidněná reakce: Pokud Vás něco na schůzce překvapí, vyhněte se emotivní reakci. Uspořádejte si myšlenky a snažte se situaci řešit klidně a promyšleně.

V případě, že třídní schůzky neproběhnou podle Vašich očekávání a Vaše dítě potřebuje dodatečnou podporu, vyzkoušejte online doučování s našimi lektory, abyste se na příštích schůzkách dozvěděli už jen pozitivní informace.