Truano
Poptat lekci

Praktické tipy k úspěšnému zvládnutí přijímacích zkoušek na střední školu

Monika Hirschová • 9.10.2023

Střední škola je důležitým krokem v životě každého studenta. Právě zde naberete většinu dovedností a znalostí, které vás provází v následujících letech. Výběr správné střední školy je první krok, který zásadně ovlivňuje vaši další cestu a poté i vaši profesní dráhu. Než začnete s přípravou, důkladně si přečtěte podmínky přihlášky na střední školu, na kterou se chystáte. Každá škola může mít svá specifika v přijímacích zkouškách, ať už co se týče obsahu nebo formy. Více se tématu přípravy na přijímací zkoušky věnujeme v článku: Jak se připravit na přijímací zkoušky.

Abychom Vám pomohli zvýšit pravděpodobnost složení testů u přijímacích zkoušek, připravili jsme pro Vás několik praktických tipů, jak přijímačky zvládnout. 

Obecné tipy k přijímacím zkouškám

  • Přibalte si do batohu: Mimo klasických školních potřeb si nezapomeňte vzít občerstvení na pauzy (oblíbené pití, oříšky pro rychlé zasycení, banán nebo čokoládu pro rychlý přísun energie a brusinky nebo hrozinky pro rychlé zobání, které nezanechá nepořádek). Další věcí na seznamu by měl být toaletní papír (ten tam často z různých důvodů nemusí být nebo není k dispozici v dostatečném množství 🙂).
  • Vyspěte se: I když se to zdá jako nadlidský výkon, pokuste se den před testy opravdu vyspat a už se nic nového neučte. 
  • Přijďte na testy na plánovaný čas: Nevcházejte zbytečně brzy do prostor, kde se přijímačky konají. Může vás to zbytečně stresovat.
  • Buďte aktivní: Konverzace s ostatními studenty může napomoci snížit nervozitu a vytvořit přátelské prostředí. Navíc, mohou to být vaši budoucí spolužáci.
  • Poslouchejte zadavatele: Pokud vám učitel nebo zadavatel dá nějaké pokyny a rady, pečlivě poslouchejte. Můžete tak získat cenné informace nebo tipy.
  • Využijte celý čas: I když máte pocit, že jste test dokončili, přečtěte si otázky znovu a zkontrolujte své odpovědi. Třeba jste nechtěně jednu otázku přeskočili, pak máte ještě čas odpověď v klidu doplnit. Pokud máte hotovo a zkontrolováno a jste si jisti, že už tam nic víc “nevykouzlíte”, odevzdejte test dřív, než je předepsaný konec. Alespoň  budete mít klid na občerstvení a vyčistíte si hlavu před dalším testem. 
  • EXTRA TIP: Talisman: Máte-li nějaký talisman, neváhejte si jej vzít s sebou pro štěstí.

Konkrétní tipy na test z matematiky

  • Bodování: Před zahájením testu se podívejte na systém bodování jednotlivých úloh a zaměřte se nejprve na ty jednodušší (jednobodové) úlohy. 
  • Strategie: Začněte řešit rychlé, jednobodové úlohy a postupujte k těm složitějším, vícebodovým úlohám. Pokud narazíte na složitější úlohu z geometrie, můžete si ji pak s větším klidem dovolit přeskočit. Dávejte si pozor, ať se u úloh z geometrie zbytečně nezaseknete, jedná se o časově náročné úlohy, kde je zároveň i vysoká chybovost.
  • Pokud nevíte odpověď na otázku, spolehněte se na svou intuici. Často nás to, co nás napadne jako první, může spíše navést k správné odpovědi.
  • Tip od lektora Štěpána: Pokud se vám zdá, že úloha je příliš těžká, přeskočte ji a vraťte se k ní později.
  • Jaké jsou největší problémy u přijímaček z matematiky

Konkrétní tipy na test z češtiny

  • Bodování: Před zahájením testu se podívejte na systém bodování jednotlivých úloh a zaměřte se nejprve na vícebodové (textové) úlohy. 
  • Tip od lektora Davida: Nejprve se zaměřte na textové (vícebodové) úlohy a přečtěte si jako první varianty odpovědí a až poté hledejte odpovídající informace v textu. Tímto způsobem můžete výrazně ušetřit čas než si pomalu číst zadání, poté odpovědi a následně se vracet zpátky k otázce. 
  • Jaké jsou největší problémy u přijímaček z češtiny

Konkrétní tipy na test z cizího jazyka

  • Bodování: Před zahájením testu se podívejte na systém bodování jednotlivých úloh a zaměřte se nejprve na ty jednodušší (jednobodové) úlohy (stejně jako u matiky). 
  • Strategie: Začněte poslechem, pokračujte řešením lehčích, převážně gramatických úkolů až se dostanete k těm složitějším, které svým textem zaberou více času na řešení, a to i vzhledem k důležitosti správné koncentrace na dané zadání. Většinou jde o úlohy, kde se musíte soustředit na správné porozumění textu, abyste se dostali správného významu k danému sdělení, a to opravdu ukradne dost času i vzhledem k nervozitě a stresu. 
  • Tip od naší lektorky Gabriely: Je dobré se před testem už trochu naladit na daný předmět. Konkrétně tedy před testem z angličtiny bych doporučila poslechnout si nějaký podcast daném jazyce, podívat se na oblíbený díl seriálu, přečíst si krátkou povídku, komiks nebo shlédnout nějaké oblíbené video na youtube v angličtině. To vám pomůže se více na daný předmět naladit a začít v něm i více uvažovat. I taková “maličkost” vám následně může pomoci k jistějšímu úspěchu z daného testu. 

Pokud pociťujete nedostatečné znalosti v předmětech, které se objeví na přijímačkách, doporučujeme zvážit možnost soukromého doučování. Ať už tradiční formou nebo online doučování, jaké nabízíme na Truano. Zde si můžete sami vybrat nejen lekci, ale především lektora, s nímž si budete přát pracovat. Ve většině případů nebo na vaše vyžádání se v přípravě na přijímací zkoušky naši lektoři věnují i CERMAT testovým zadáním k procvičování.

Na Truano máte možnost domluvit se na termínech a časech dle vašich preferencí, ať už ve večerních hodinách nebo o víkendu, a to všechno z pohodlí domova. 

Doufáme, že vám tyto konkrétní tipy pomohou a přejeme vám hodně úspěchů u přijímacích zkoušek v roce 2024! 




Lektoři češtiny

-

Lektoři matematiky

-

Lektoři angličtiny

-