Truano
Poptat lekci

Nastavení výše kapesného pro dítě

Tereza Maturová • 18.1.2024

Pokud jste již na 2. stupni základní školy dávali dítěti kapesné, na střední škole ho nejspíš budete zvyšovat. (Pokud však student o víkendech pracuje,, můžete ponechat nižší částku.) Výše kapesného pro středoškoláky se obvykle pohybuje mezi 500 a 1000 Kč.

Vysvětlete dítěti, že musí být zodpovědné za to, aby mu kapesné vydrželo celý měsíc. Zaveďte pravidlo, že pokud bude se mu bude dařit ve škole a bude pomáhat s domácností, kapesné se nesníží. V opačném případě může dojít ke snížení.

Výuka finanční gramotnosti
Nespoléhejte se na to, že se dítě finanční gramotnosti naučí ve škole. Teorie je jedna věc, ale praktické zkušenosti jsou nejdůležitější.

Naučte ho mít přehled o tom, kolik utratí
Naučte dítě, jak nejlépe nakládat s kapesným. Doporučte mu rozdělit peníze na tři části: pro osobní potřeby, spoření a nutné výdaje. Můžete navýšit kapesné pro pokrytí pravidelných výdajů (např. mobilní tarif, stravenky, fitness).

Veďte ho k záznamu příjmů a výdajů, třeba do deníčku, kde si zapíše kapesné, brigádní peníze, dárky i výdaje.

Zapojení do financování domácnosti
Poučte dítě o výdajích domácnosti a způsobech, jak je snižovat. Nechte ho například spočítat úspory za zalévání zahrad dešťovou vodou nebo najít nejlevnější prací prášek. Motivujte ho k nápadům na podporu domácího rozpočtu.

Podpora vlastní iniciativy
Hledejte spolu možnosti, jak si dítě může samo přivydělat. Může sbírat jablka nebo roznášet noviny? Podívejte se po brigádách ve Vašem okolí nebo online.

Nezapomeňte dávat pozor na to, aby kvůli brigádě nebo práci nemělo Vaše dítě horší výsledky ve škole. V případě problémů si nechte brigády na léto.