Truano
Poptat lekci

5 bodů k výběru správného lektora na doučování

Monika Hirschová • 3.8.2023

Každé dítě je jedinečné, takže to, co funguje pro jedno, nemusí nutně fungovat pro jiné. Nebojte se tedy vyzkoušet několik různých lektorů, dokud nenajdete toho pravého, který nejlépe vyhovuje potřebám vašeho dítěte.

Níže uvedená kritéria vám mohou napomoci v tomto rozhodovacím procesu:

1. Kvalifikace a zkušenosti: Zjistěte si, že má lektor potřebnou kvalifikaci a zkušenosti v oboru, ve kterém vaše dítě potřebuje podporu. To zahrnuje jak formální vzdělání, tak praktické zkušenosti s výukou příslušného předmětu. Správný lektor je připravený a zároveň umí improvizovat, pokud se v rámci lekce zadání třeba trochu změní. 

Připravte se na to, že zkušený učitel se slušnou praxí si za svou práci bude účtovat více než třeba jeho kolegové.

2. Pedagogické dovednosti: Dobrý lektor nejenže rozumí předmětu, ale také umí složité koncepty vysvětlit jasně a srozumitelně. Pokud je to možné, získejte referenci od předchozích studentů nebo rodičů, abyste zjistili, jak lekce doopravdy probíhají. 

3. Komunikační dovednosti a osobnost: Významnou roli hraje také to, jak lektor komunikuje a jakou má osobnost. Lektor by měl být schopen navázat dobrý vztah s vaším dítětem, aby se dítě cítilo pohodlně a mělo chuť se učit. Může se i tak stát, že si díky jejich osobnostním rozdílům nesednou, ale i to je normální a běžné. Proto je vždy dobré začít hledat lektora s dostatečným předstihem, abyste měli čas si v klidu vybrat toho správného.

4. Flexibilita a dostupnost: Vzhledem k rušnému životnímu stylu vašeho dítěte je důležité, aby byl lektor flexibilní a mohl se přizpůsobit vašemu rodinnému rozvrhu. Ověřte si, zda jsou hodiny možné v časech, které vyhovují vašemu dítěti, a zda lektor nabízí i možnost online doučování. To se hodí vždy, kdy je student velice zaneprázdněný v rámci svých volnočasových aktivit, dále je vhodné také pro studenty, kteří potřebují dohnat zameškanou látku z důvodu nemoci nebo vzhledem k dlouhodobé nepřítomnosti z jiného závažného důvodu. 

5. Otevřenost zpětné vazbě: Ideální lektor je otevřený konstruktivní kritice a zpětné vazbě a je schopen se přizpůsobit individuálním potřebám vašeho dítěte v průběhu času.

V Truano jsme plně zavázáni k poskytování kvalitního vzdělávání, které je přístupné a flexibilní. Jsme hrdí na naše lektory, jejichž odborné znalosti, osobní nadšení pro předávání svých znalostí, pedagogické schopnosti, komunikační dovednosti a otevřenost vůči zpětné vazbě přispívají k dosažení vašeho cíle. Neustále pracujeme na tom, aby Truano bylo místem, kde rodiče mohou s důvěrou hledat lektory, kteří nejlépe vyhovují potřebám jejich dětí. Věříme, že každý student je jedinečný, a proto se snažíme nabídnout širokou škálu lektorů, aby každý mohl najít toho pravého. Přidejte se k nám a zjistěte, jak může osobní online doučování pozitivně ovlivnit vzdělávací cestu vašeho dítěte.