Truano
Poptat lekci

Jak sebe a dítě připravit na studium v zahraničí

Tereza Maturová • 24.7.2023

Psychická podpora
Vzdělávání v zahraničí je pro dítě skvělá možnost k seberozvoji a zdokonalování se v cizích jazycích. Pokud cestuje samo, je samozřejmě vhodné na to dítě patřičně připravit. Určitě nejdůležitější je pro dítě psychická opora. Je nezbytné připravit dítě na to, že to ze začátku nemusí být snadné. Kromě intenzivního studia na něj však čeká spousta nových přátel, zkušeností a zážitků, které si s sebou ponese celý život.

Jazyková bariéra
Bohužel, i když mají děti výuku angličtiny od útlého věku, často se setkáváme s tím, že je výuka ve škole nedostačující a pokud se ocitnou v situaci, kde mají jazyk aktivně použít, stydí se, nerozumí a bojí se mluvit. Jak se tomuto problému vyhnout? Určitě pravidelným doučováním jazyka a konverzace s rodilým mluvčím, které dítě nejlépe připraví na nové cizojazyčné prostředí. Jelikož nabízíme online doučování 1:1 s kvalifikovanými lektory, student se nemusí bát, že by se ztrapnil před skupinou a snaží se více rozmluvit. Doučování může potom samozřejmě využívat i během studia, než se v nové škole tzv. zajede a je určitě fajn vědět, že máte někoho, na koho se můžete s problematikou učiva obrátit.

Osamostatnění
Tady se musí zapojit hlavně rodiče. Protože představa, že Vám dítě brzdy odjede, ve Vás probouzí nutkání se ještě více starat a opečovávat. Musíte ale myslet na dítě na to, že mu tím teď jen uškodíte. Naopak, snažte se ho podporovat v ještě větší samostatnosti. Podporujte ho v základních dovednostech v domácnosti. Dejte mu příležitost, aby si samo naplánovalo den, postaralo se o stravování, řešilo problémy ve škole. Čím více to teď necháte na něm, tím snažší pro něj bude adaptace v novém prostředí

Kariéra
Angličtina je stále hlavním jazykem v business světě. Studiem v zahraničí se dítěti otvírá spousta možností v budoucí kariéře v jakémkoli oboru a také práce v zahraničí.

Existuje spoustu možností studia v zahraničí. Často se říká, že na studium v zahraničí odjede dítě a vrátí se dospělák. Určitě na něj bude čekat i spoustu překážek, odnese si z toho ale hrozně moc. Obohatí ho to, zocelí a připraví na další životní výzvy.